In een recente ontwikkeling binnen de Vlaamse fiscale wereld heeft de Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) zijn standpunt aangepast inzake de toepassing van het gunstregime op professionele vastgoedvennootschappen en aangaande privaat vastgoed . Deze aanpassing, ingegeven door recente rechtspraak, opent nieuwe mogelijkheden voor de fiscale behandeling van vastgoed binnen een familiale vennootschap.
Professionele vastgoedvennootschappen: een fiscaal keerpunt
In het verleden hield Vlabel een strikt standpunt aan waarbij de verhuur van vastgoed aan derden zelden als een actieve economische activiteit werd beschouwd, wat de toepassing van het gunstregime bij de overdracht van familiale vennootschappen bemoeilijkte. Echter, door recente rechtspraak heeft Vlabel zijn visie herzien. Met name in de beslissingen nr. 23037 van 21 augustus 2023] en nr. 23004, 17 van april 2023, heeft de dienst aangegeven dat professionele vastgoedvennootschappen onder bepaalde voorwaarden wel in aanmerking kunnen komen voor het gunstregime.
De Criteria voor Actieve Vastgoedexploitatie
De sleutel tot het gunstregime ligt in het aantonen van een 'duurzaam en actief beheer' van het vastgoed. Vlabel benadrukt enkele criteria die als richtlijn dienen voor deze beoordeling:
Exploitatie en Ontwikkeling: Niet alleen de verhuur, maar ook de ontwikkeling en verbetering van vastgoed speelt een rol.
Gebruik van Externe Dienstverleners: Een actieve benadering wordt onderstreept door het inschakelen van externe aannemers, architecten, en financiële partners.
Aanwending voor Economische Activiteiten: Vastgoedactiviteiten die binnen de definitie van het nieuw ondernemingsrecht en het Wetboek van Economisch Recht vallen, kunnen erkend worden als economische activiteiten.
De recente rechtspraak heeft een duidelijk signaal gegeven dat het louter beheren van onroerend goed niet uitsluit van het gunstregime, mits de activiteiten een voldoende actief en economisch karakter hebben. Deze ontwikkeling nodigt uit tot een heroverweging van de structurering en het management van vastgoed binnen familiale vennootschappen.
Wat met privaat vastgoed?
Aangaande privaat vastgoed stelde Vlabel zich strikter op. Zo stelde Vlabel in een omzendbrief van 2015 (omzendbrief 2015/2 d.d. 15 december 2015) dat indien niet werd voldaan aan de parameters aangaande familiale vennootschappen er zal moeten worden aangetoond dat alle onroerende goederen die aanwezig zijn in de vennootschap worden aangewend voor de economische activiteit van de vennootschap, en derhalve geen privaat patrimonium betreffen. Vlabel stelt bovendien dat de de decreetgever nooit de bedoeling heeft gehad om onroerend goed dat voor privatief genot bestemd of gebruikt is, op te nemen in een gunstregime.
Dit impliceert dat Vlabel van mening is dat het principieel onmogelijk is om zulk tegenbewijs te leveren als de vennootschap ook maar enig onroerend goed bezit dat niet direct bijdraagt aan de economische activiteiten van de vennootschap.
In de rechtspraak wordt de strikte visie van Vlabel op privaat vastgoed in familiale vennootschappen niet gevolgd. Zo oordeelde het hof van beroep te Gent in 2021 dat een vennootschap met zowel commerciële als residentiële eigendommen toch in aanmerking kan komen voor het gunstregime.
Het Grondwettelijk Hof bevestigde in maart 2023 dat familiale vennootschappen met een echte economische activiteit, inclusief die met privaat vastgoed, onder het gunsttarief kunnen vallen.
Wat brengt de toekomst
Deze uitspraken bevestigen de intentie om de continuïteit van Vlaamse ondernemingen te ondersteunen. Na eerdere discussies in het Vlaams Parlement over het aanscherpen van de regels voor familiale vennootschappen die privaat vastgoed aanhouden, kan de recente rechtspraak leiden tot nieuwe overwegingen voor het verfijnen van het gunstregime. Verdere ontwikkelingen worden verwacht.
Wat Betekent Dit voor Belastingplichtigen?
Het is van belang dat vennootschappen met vastgoed zich goed voorbereiden door hun activiteiten en bedrijfsvoering zodanig te documenteren dat ze voldoen aan de gestelde criteria. Dit vraagt om een proactieve benadering en mogelijk herstructurering van bestaande vastgoedactiviteiten om optimaal gebruik te maken van het gunstregime.
Comments