top of page

Leegstandsheffing: hoe te betwisten

Bijgewerkt op: 10 dec 2024

De leegstandsheffing(of in de volksmond de krotbelasting) is een heffing die eigenaars van langdurig leegstaande panden of gebouwen moeten betalen. Deze kan worden opgelegd door zowel gemeenten als het Vlaamse Gewest, met het doel leegstand te verminderen en panden terug op de vastgoedmarkt te brengen. Naast de gemeentelijke belasting is er ook een gewestelijke heffing voor leegstand en verwaarlozing van bedrijfsgebouwen.

Een leegstand gebouw waarvan de eigenaar de leegstandsheffing wenst te betwisten
Wat is de leegstandsheffing?

leegstandsheffing wordt door Vlaamse steden en gemeenten opgelegd aan eigenaars van panden die langdurig leegstaan, meestal gedurende een periode van minstens 12 maanden. De gemeente kan in dit geval een pand opnemen in het leegstandsregister en daarna de heffing opleggen. De hoogte van deze heffing verschilt per gemeente, maar het bedrag loopt vaak progressief op naarmate het pand langer leegstaat. Voornamelijk in steden waar er een tekort is aan (huur)woningen gaat de stad actief op zoek naar leegstaande gebouwen. Dit in de hoop de eigenaar (financieel) te motiveren om zijn woning zo snel mogelijk weer in gebruik te nemen.

Wat is de Vlaamse heffing op leegstand en verwaarlozing van bedrijfsgebouwen?

Naast de gemeentelijke heffingen bestaat er een specifieke Vlaamse belasting op leegstand en verwaarlozing van bedrijfsgebouwen. Dit is een gewestelijke belasting die wordt opgelegd aan eigenaars van leegstaande of verwaarloosde bedrijfspanden. Bedrijfsgebouwen die voor minstens 12 maanden leegstaan of ernstige structurele gebreken vertonen, kunnen worden opgenomen in het Vlaamse register van leegstaande en verwaarloosde bedrijfsgebouwen.

De hoogte van de Vlaamse heffing wordt berekend op basis van de oppervlakte van het gebouw en kan oplopen naarmate de leegstand langer duurt. Het doel van deze heffing is om eigenaars van verwaarloosde bedrijfspanden te motiveren om actie te ondernemen, zoals renovatie of verkoop van het pand.

Hoe kan je leegstandsbelasting vermijden?

Er zijn verschillende manieren om leegstandsbelasting te vermijden, zowel op gemeentelijk als gewestelijk niveau:

  1. Renovatie of verbouwing: Eigenaars die hun pand aan het renoveren zijn, kunnen een vrijstelling aanvragen zolang de renovatie niet langer duurt dan de wettelijke termijn.

  2. Verkoop of verhuur: Als een pand actief te koop of te huur wordt aangeboden, kan dit in veel gemeenten en gewesten leiden tot een tijdelijke vrijstelling van de belasting.

  3. Overmachtssituaties: In geval van overmacht, zoals ziekte of juridische geschillen, kan een eigenaar vrijstelling aanvragen.

Hoe kan je leegstandsheffing betwisten?

Wanneer een pand is opgenomen in het leegstandsregister en er bijgevolg een leegstandsheffing zal worden opgelegd , kan de eigenaar dit betwisten door een bezwaar in te dienen. Het stappenplan om leegstandsbelasting te betwisten is als volgt:

  1. Administratief bezwaar bij de gemeente of het Vlaamse Gewest: Een eigenaar kan binnen een bepaalde termijn bezwaar indienen bij de gemeente of het gewest. Dit bezwaar moet goed onderbouwd worden met bewijzen, zoals documenten die aantonen dat het pand in gebruik is of dat er renovaties plaatsvinden.

  2. Beroep bij de rechtbank van eerste aanleg: Als het administratieve bezwaar wordt afgewezen, kan de eigenaar beroep aantekenen bij de rechtbank van eerste aanleg. De rechtbank behandelt geschillen over fiscale heffingen, zoals leegstandsbelasting. Het is verstandig om hierbij juridische bijstand in te schakelen.


Praktijkvoorbeeld 1: renovatie van een bedrijfsgebouw

Een eigenaar van een leegstaand bedrijfsgebouw kreeg een gewestelijke heffing opgelegd omdat het pand in verwaarloosde staat verkeerde. De eigenaar kon echter aantonen dat hij plannen had om het gebouw te renoveren en kreeg een tijdelijke vrijstelling van de heffing.

Praktijkvoorbeeld 2 : te koop staand pand in Gent

Een pand in Gent stond al lange tijd te koop zonder dat er een koper werd gevonden. De eigenaar betwistte de leegstandsbelasting door aan te tonen dat hij verschillende verkoopinspanningen had geleverd, zoals het inschakelen van een makelaar en het plaatsen van advertenties. Dit leidde uiteindelijk tot een vrijstelling voor één jaar.

Conclusie

Leegstandsbelasting en de heffing op leegstand en verwaarlozing van bedrijfsgebouwen zijn belangrijke instrumenten voor gemeenten en het Vlaamse Gewest om leegstand tegen te gaan. Eigenaars die worden geconfronteerd met deze heffingen hebben echter verschillende mogelijkheden om vrijstelling aan te vragen of de belasting te betwisten. Dit kan door actief te renoveren, te verkopen of juridische stappen te ondernemen.

Indien u zou overwegen om juridische stappen te ondernemen tegen een leegstandsheffing, dan bent u bij ons aan het juiste adres. Onze advocaten zijn gespecialiseerd in het betwisten van dergelijke heffingen en kunnen u steeds met raad en daad bijstaan. Aarzel niet om contact op te nemen.




Christophe Romero Senne Verholle


Comments


CONTACT

Aeacus Lawyers staat tot uw dienst voor al uw juridische vragen. U kan met ons geheel vrijblijvend contact opnemen via het onderstaande e-mailadres of door het onderstaande formulier in te vullen. Wij komen zo spoedig mogelijk bij u terug. 

bottom of page