Heb je een aanslagbiljet ontvangen en moet je belastingen betalen waarmee je het niet eens bent? Gelukkig biedt de wet je de mogelijkheid om bezwaar in te dienen tegen je aanslag. hieronder bespreken we de belangrijkste stappen, voorwaarden, en aandachtspunten voor het succesvol indienen van een bezwaar.
Het aanslagbiljet en bezwaar indienen tegen deze aanslag
Elk jaar ontvang je van de fiscus een aanslagbiljet voor de inkomstenbelasting. Dit is een berekening van de belasting die je verschuldigd bent op basis van je inkomsten, aftrekposten, en eventuele kortingen. Als je het niet eens bent met de berekening of als er fouten zijn gemaakt, kun je dit betwisten via een bezwaarschrift.
Wanneer kun je bezwaar indienen tegen de aanslag?
Je kunt bezwaar indienen als je vindt dat de aanslag onjuist is. Veelvoorkomende redenen zijn:
Fouten in de berekening van de belastbare grondslag, de aftrekposten, vrijstellingen, etc.
Verkeerde toepassing of interpretatie van de belastingwetgeving door de fiscus.
Veel belastingplichtigen zijn zich er niet van bewust dat je ook bezwaar kan indienen tegen de aanslag als je zelf een fout hebt gemaakt in je eigen aangifte.
Hoe dien je een bezwaar in?
Het bezwaar moet schriftelijk worden ingediend bij de bevoegde Adviseur-Generaal. Je kunt dit doen via:
Per (aangetekende) brief;
Digitaal per e-mail of fax;
Door het uploaden van een bezwaarschrift op MyMinFin.
Het bezwaarschrift dient de volgende gegevens te bevatten:
Je naam, adres en rijksregisternummer.
De referenties van het aanslagbiljet (aanslagjaar, artikelnummer, datum van verzending van het aanslagbiljet, datum van uitvoerbaarverklaring en de gemeente).
Een duidelijke uitleg waarom je bezwaar maakt, inclusief eventuele juridische en feitelijke argumenten.
Eventuele bewijsstukken die je standpunt ondersteunen.
Termijnen: Wanneer moet je bezwaar indienen?
Je hebt 1 jaar de tijd om bezwaar in te dienen tegen aanslagen in de personenbelasting en de vennootschapsbelasting, gerekend vanaf de derde werkdag na de verzenddatum van het aanslagbiljet. Als het aanslagbiljet digitaal ter beschikking werd gesteld is de termijn te rekenen vanaf de dag dat het aanslagbiljet ter beschikking werd gesteld.
Ben je te laat, dan wordt je bezwaar in principe niet meer in behandeling genomen, tenzij je kan aantonen dat het bezwaar laattijdig werd ingediend om redenen van overmacht.
Wat gebeurt er na het indienen van bezwaar?
Na het indienen van je bezwaar bekijkt de Adviseur-Generaal je argumenten (dit kan enkele maanden duren). Als je in jouw bezwaarschrift gevraagd hebt om gehoord te worden, dan zal de Adviseur-Generaal je uitnodigen om het hoorrecht uit te oefenen.
De Adviseur-Generaal heeft vervolgende 2 opties:
Je bezwaar volledig of gedeeltelijk aanvaarden, wat kan resulteren in een correctie van de aanslag.
Je bezwaar afwijzen, waarbij je aanslag ongewijzigd blijft.
Als je bezwaar wordt afgewezen, kun je in beroep gaan bij de rechtbank van eerste aanleg. Dit moet gebeuren binnen drie maanden na de kennisgeving van de beslissing.
Waarom een fiscaal advocaat inschakelen?
Het indienen van een bezwaar kan ingewikkeld zijn, vooral als je niet bekend bent met de belastingwetgeving. Een fiscaal advocaat kan je helpen bij:
Het opstellen van een goed onderbouwd bezwaarschrift.
Het verdedigen van je belangen tijdens een hoorzitting met de fiscus.
Het begeleiden van een eventueel gerechtelijk beroep als je bezwaar wordt afgewezen.
Met professionele hulp vergroot je je kans op een succesvolle uitkomst.
Conclusie
Het indienen van een bezwaar tegen een aanslag in de personenbelasting of de vennootschapsbelasting vereist zorgvuldige voorbereiding en kennis van de belastingwetgeving. Zorg ervoor dat je binnen de termijn van 1 jaar een goed onderbouwd bezwaar indient. Overweeg om een fiscaal advocaat in te schakelen om je kansen op succes te vergroten.
Heb je hulp nodig met het opstellen van een bezwaarschrift? Neem dan gerust contact met ons op. Als fiscale advocaten beschikken we over jarenlange ervaring met betrekking tot het betwisten van aanslagen.
Christophe Romero Senne Verholle
Comments