top of page

Alles wat u moet weten over het innings- en invorderingsbericht

Bijgewerkt op: 14 okt 2024

Het ontvangen van een innings- en invorderingsbericht kan voor bedrijven en particulieren een stressvolle situatie zijn. Dit bericht vormt een formeel en juridisch bindend document waarin de Belgische administratie aangeeft dat er openstaande btw-schulden zijn. In dit artikel leggen we uit wat een innings- en invorderingsbericht precies inhoudt, welke stappen je kunt ondernemen.

Een mevrouw die juist een innings- en invorderingsbericht heeft gekregen
Wat is een innings- en invorderingsbericht?

Een innings- en invorderingsbericht is een officieel document dat de Belgische administratie verstuurt wanneer er sprake is van onbetaalde btw-schulden. Dit bericht volgt op de registratie van de schuld in het innings- en invorderingsregister, dat sinds 1 april 2019 fungeert als uitvoerbare titel voor de invordering btw-schulden. De fiscus kan direct overgaan tot invordering zonder tussenkomst van een rechter.

Stappen in het invorderingsproces

Het innings- en invorderingsproces bestaat uit enkele belangrijke stappen die de fiscus onderneemt om de openstaande schuld te innen:

1. Voorafgaande kennisgeving

Voordat de schuld wordt opgenomen in het innings- en invorderingsregister, ontvangt de belastingschuldige een voorafgaande kennisgeving. Dit is een laatste waarschuwing waarin de fiscus aangeeft dat er een openstaande schuld is en dat deze binnen één maand moet worden voldaan.

2. Opname in het innings- en invorderingsregister

Als de betaling na de kennisgeving uitblijft, wordt de schuld opgenomen in het innings- en invorderingsregister. Dit register is een uitvoerbare titel, wat betekent dat de fiscus vanaf dit moment kan overgaan tot dwangmaatregelen als de schuld niet wordt betaald.

3. Verzending van het innings- en invorderingsbericht

Nadat de schuld is geregistreerd, wordt het innings- en invorderingsbericht verstuurd naar de belastingplichtige. Dit bericht bevat een gedetailleerde uitleg over de openstaande schuld en de gevolgen van niet-betalen. Het kan zowel per gewone post als elektronisch worden verzonden.

4. Dwanginvordering en gerechtsdeurwaarder

Blijft betaling uit binnen de termijn, dan volgt een dwanginvordering. Een gerechtsdeurwaarder wordt ingeschakeld om beslag te leggen op eigendommen, bankrekeningen of andere bezittingen. Ook is het mogelijk dat de fiscus derdenbeslag laat leggen bij bijvoorbeeld klanten van de belastingplichtige die nog sommen verschuldigd zijn aan de belastingplichtige.

Wat zijn de gevolgen van een innings- en invorderingsbericht?

De gevolgen van een innings- en invorderingsbericht kunnen verstrekkend zijn. Wanneer betaling uitblijft, kan de fiscus zoals reeds aangehaald verschillende maatregelen nemen, zoals het laten uitvoeren van beslag op eigendommen. De fiscus heeft speciale voorrechten in dit proces, wat betekent dat zij geen tussenkomst van de rechter nodig hebben om beslag te leggen. Naast het beslag kunnen er extra kosten, zoals gerechtskosten, in rekening worden gebracht, waardoor de financiële last nog groter wordt.

Hoe kan je reageren op een innings- en invorderingsbericht?

Als je een innings- en invorderingsbericht ontvangt, zijn er verschillende stappen die je kunt ondernemen om verdere problemen te voorkomen:

1. Betwist de fiscale schuld: wanneer je niet akkoord bent met de belasting en je van mening bent dat je deze niet verschuldigd bent, kan je een vordering in rechte instellen. Deze vordering in rechte zal dan de dwanginvordering van de openstaande belasting opschorten. Concreet betekent dit dat de fiscus geen dwangmaatregelen meer kan nemen op bijvoorbeeld je goederen. Dit aangezien een betwiste fiscale schuld niet langer invorderbaar is door de fiscus of de aangestelde gerechtsdeurwaarder. Een vordering in rechte dien je in door middel van een verzoekschrift neer te leggen bij de bevoegde rechtbank van eerste aanleg.

2. Betwist de schuldinvordering: Het kan voorkomen dat de openstaande btw-schuld correct is maar dat de fiscus te driest te werk is gegaan bij het invorderen van deze schuld. In dit geval is het ook mogelijk om enkel en alleen het invorderingsproces te gaan betwisten (en niet de onderliggende schuld). Wanneer je van mening bent dat de fiscus de invorderingsregels niet heeft gerespecteerd en bijvoorbeeld onterecht is overgegaan tot het leggen van een beslag, kan je je wenden tot de beslagrechter. De beslagrechter zal vervolgens oordelen of de fiscus de spelregels heeft gevolgd.

Voor de volledigheid geven we graag mee dat het natuurlijk mogelijk is om zowel de fiscale schuld zelf te betwisten én de schuldinvordering te betwisten.

3. Betaal de schuld: Wanneer zowel de schuld als de invorderingsprocedure correct verlopen is is het de eenvoudigste oplossing om de schuld zo snel mogelijk te voldoen. Dit voorkomt dat er extra kosten en invorderingsmaatregelen volgen.

4. Vraag een afbetalingsplan aan: Indien het niet mogelijk is om de openstaande schuld in eenmaal af te betalen dan kan je een afbetalingsplan voorstellen aan de fiscus. Hiermee spreid je de betalingen over een langere periode. De ervaring leert ons dat wanneer er openkaart gespeeld wordt met de administratie het vaak mogelijk is om een afbetalingsplan te bekomen. Vergeet wel niet dat er gedurende dit afbetalingsplan bijkomende interesten moeten worden betaald.

5. Verzoek om uitstel van invordering: bij blijvende financiële problemen is het mogelijk om schriftelijk een verzoek in te dienen bij de fiscale administratie om een uitstel te bekomen van de invordering. Dit geeft je de kans om de financiële situatie te stabiliseren zonder verdere dwangmaatregelen.

6. Vrijstelling van nalatigheidsintresten: In sommige gevallen kan een vrijstelling van nalatigheidsintresten worden aangevraagd, wat de totale schuld kan verlagen.

7. Vraag bescherming tegen schuldeisers aan: wanneer de continuïteit van de onderneming bedreigd wordt omdat de schuldenlast te hoog is geworden, kan de onderneming-belastingplichtige een procedure tot gerechtelijke reorganisatie opstarten bij de ondernemingsrechtbank. Daarbij verzoekt zij de rechtbank in eerste instantie om bescherming tegen haar schuldeisers. Wanneer de rechtbank het verzoek inwilligt, heeft de belastingplichtige enkele maanden de tijd om tot een akkoord te komen met haar schuldeisers (waaronder eventueel de fiscus). Gedurende de periode van de bescherming (ook wel "opschorting" genoemd), kan de fiscus geen uitvoerende maatregelen nemen tegen de belastingplichtige. De invordering van de schulden wordt gedurende de procedure opgeschort. Dit geeft ademruimte aan de onderneming om de continuïteit van haar activiteit te verzekeren en een haalbaar plan uit te werken om uit de impasse met haar schuldeiser(s) te geraken.

Belang van juridische begeleiding

Omdat de fiscale invorderingsprocedures zeer complex kunnen zijn, is het essentieel om snel te reageren en deskundig advies in te winnen zodra je een innings- en invorderingsbericht ontvangt. Wij kunnen je helpen om je opties te onderzoeken. Ons advocatenkantoor heeft ruime ervaring in het betwisten van de fiscale schulden, het aanvragen van een afbetalingsplan of het opstarten van een verzoek tot bescherming tegen schuldeisers .

Neem contact met ons op

Ben je geconfronteerd met een innings- en invorderingsbericht of heb je vragen over de invordering van btw? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij staan klaar om je te ondersteunen en samen de beste oplossing te vinden. Onze advocaten begeleiden je door het volledige proces en zorgen ervoor dat je rechten worden beschermd.





Christophe Romero Senne Verholle



Comentários


CONTACT

Aeacus Lawyers staat tot uw dienst voor al uw juridische vragen. U kan met ons geheel vrijblijvend contact opnemen via het onderstaande e-mailadres of door het onderstaande formulier in te vullen. Wij komen zo spoedig mogelijk bij u terug. 

bottom of page